Untitled


A HATÁRTALANUL pályázat rövid bemutatása

A Határtalanul! program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. A program a nemzetpolitikai célt fordítja le konkrét tapasztalatokra,
azaz a Határtalanul! a nemzeti összetartozás operatív programja.

A program keretében magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalásokat szereznek a külhoni magyarságról.

 

A Bethlen Gábor Alap pénzeszközeinek kezelését a 2011 áprilisában létrehozott nonprofit gazdasági társaság, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. végzi. A Bethlen Gábor Alap elkülönített állami pénzalap, amelynek célja a Magyar Kormány nemzetpolitikai stratégiájához kapcsolódó célok megvalósulásának elősegítése. Kiemelt feladata a külhoni magyarság szülőföldjén történő egyéni és közösségi boldogulásának, anyagi, szellemi gyarapodásának elősegítése és kultúrájának megőrzése érdekében támogatások nyújtása. Feladata a támogatások igénybevétele és hatékony kihelyezése céljából átlátható pályázati rendszer működtetése. Az Alapkezelő tevékenységével hozzájárul a világ összmagyarsága nemzettudatának erősítéséhez, a magyar-magyar kapcsolatok ápolásához.

 

Iskolánk pályázatai 2019-ben

Iskolánk a 2018/2019. tanévben két pályázatot nyújtott be. Mindkét pályázatunkat elfogadták.

A Dózsa György Sportiskolai Általános Iskola 60 diákja vesz részt a programon.

A Talabor utazási iroda útjának címe:
„SZENT LÁSZLÓ KIRÁLY ÚTJÁN”

A kirándulás ideje:
2019. október 15-18.

A nyertes pályázatok azonosítószámai:
HAT-19-01-1271
HAT-19-01-1273

 

A Dózsakerti Váci Mihály Általános Iskolából is 60 diák vesz részt a programon.

A Talabor utazási iroda programjának címe:
„HÁROMSZÉK MEGISMERÉSE”

A kirándulás ideje:
2020 májusa

A nyertes pályázatok azonosítószámai:
HAT-19-01-1266
HAT-19-01-1268

ERDÉLYben jártunk

2019. október 15-én kora hajnalban indultunk és 4 nappal később 2019 október 18-án késő este érkeztünk meg. Ugyan nagyon fáradtan, de élményekkel tele. Íme az utunk röviden néhány képpel illusztrálva!

1. nap:
Utazásunk első állomása Nagyvárad volt, Szent László kedvelt városa. Nevéhez fűződik a város alapítása és egyben védőszentje is. A Római Katolikus Székesegyházban őrzik Szent László hermáját, azaz fejereklye tartóját.

A Királyhágón keresztül jutunk el a kincses városba, Kolozsvárra, ahol Szent László alapította a kolozsmonostori apátságot. Itt született Mátyás király, megkoszorúztuk szülőházát, megnéztük a Házsongárdi temetőt, virágot tettünk le Apáczai Csere János sírjára. Egy legendákkal teli vidéken zártuk első napunk, Tordaszentlászlón, ahol a hagyomány szerint Szent László a kunok feletti győzelem után itt telepítette le harcosait és itt találhatóak – ha szerencsések és szemfülesek vagyunk – Szent László pénzei.

 

2. nap:
Második napunk a Tordai hasadékba vezetett, amely Szent László imája során keletkezett, meglátogattuk a Sóbányát, Marosvásárhelyet, majd Nyárádszentlászlón zártuk a napot. A hagyomány szerint temploma helyén Szent László által alapított kolostor állt, innen a neve. Unitárius temploma igazi történelmi érték, 11. századra visszanyúló bizonyítékokra bukkantak.

3. nap:
A Sóvidék a szovátai Medve-tóval, mely egyedülálló a világon, a korondi mesterekkel és vásárral.
Betekintettünk Székelyudvarhelyre, majd Bögöz felé vettük utunkat, ahol a XII. századból származó templomban XIV–XV. századbeli felújított freskókat fedeztek fel a mészréteg alatt. a Szent László legenda képeinek töredéke maradt fenn. Egyedülálló módon, itt két elrabolt lány látszik a képeken.
Középkori templomból középkori városba utaztunk. Segesvár történelmi központja a Világörökség része. Belépve az Óvárosba a szászok egykori virágzó világában találtuk magunkat. Még Drakula gróf házát is megcsodálhattuk.

4. nap:
Gyulafehérvárra
, az erdélyi érsekség székhelyére mentünk. A Szent Mihály érseki székesegyház az erdélyi fejedelmek temetkezési helye volt.
Ezután meghódítottuk magos Déva várát, az egykori erdélyi alvajdák székhelyét.
Utunkat és ismerkedésünket Szent Lászlóval Aradon zártuk. A gazdag történelmi múlttal rendelkező erdélyi nagyvárosban megálltunk emlékezni és tisztelegni az aradi vértanúk emlékművénél.

Iskolánk pályázata 2021-ben